Γκρέμισμα εσωτερικού τοίχου: 6 Πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν τον γκρεμίσετε!

Τα σπίτια ανοιχτού τύπου που διαθέτουν ένα μεγάλο δωμάτιο με πολλούς διαφορετικές χρήσεις είναι μία από τις μεγαλύτερες τάσεις αυτή την στιγμή. Μπορείς όμως να το εφαρμόσεις στο σπίτι σου και να γκρεμίσεις τοίχους;

Δεν είναι εφικτό σε κάθε σπίτι το ρίξιμο τοίχου ώστε να δημιουργήσεις έναν μεγάλο ενιαίο χώρο. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει για μια σειρά από λόγους ασφάλειας και υγείας.

Εμείς, θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε καλύπτοντας τους περισσότερους λόγους και τις προϋποθέσεις για να δημιουργήσετε τον ενιαίο χώρο που έχετε φανταστεί. Παρακάτω είναι τα 6 πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν αποφασίσετε να ρίξετε τους εσωτερικούς τοίχους και που το εξειδικευμένο συνεργείο που θα επιλέξετε θα πρέπει να γνωρίζει.

1. Γιατί θέλετε να γκρεμίσετε τον εσωτερικό τοίχο;

Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα που θα πρέπει να σκεφτείτε. Μπορεί να θέλετε να δημιουργήσετε έναν ενιαίο χώρο σαλονιού που θα έχει καλύτερη ροή ή ρίχνοντας τους ενδιάμεσους τοίχους (μεσοτοιχίες) να αφήσετε το φυσικό φως να μπει άπλετο στο δωμάτιο.

Διαβάστε εδώ τα Απαιτούμενα Δικαιολογητικά για το γκρέμισμα εσωτερικών τοίχων

2. Θέματα στατικότητας!

Το συνεργείο που θα επιλέξετε θα πρέπει να γνωρίζει θέματα σχετικά με τη στατικότητα του κτιρίου. Αν δηλαδή ο τοίχος που θέλετε να γκρεμίσετε είναι σημαντικός για τη στατικότητα του κτηρίου ακουμπώντας σε κολώνες ή γενικότερα σηκώνει το βάρος της οικοδομής. Αν ναι, τότε θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες αντιστήριξης.

3. Θα πληρώσετε ειδικούς;

Φυσικά, αν απλά θέλετε να ρίξετε τον τοίχο, παρά τον ρόλο που παίζει στην στατικότητα του κτηρίου, μπορείτε να το κάνετε. Θα πρέπει όμως να προσλάβετε αρχιτέκτονα και πολιτικό μηχανικό, που θα εργαστούν ομαδικά με το συνεργείο αποξηλώσεων που  θα επιλέξετε ώστε να βρουν τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να υποστηρίξουν το βάρος που στήριζε ο τοίχος που θέλετε να γκρεμίσετε.

4. Ένας τοίχος δεν είναι μόνο ό,τι φαίνεται!

Ένας τοίχος δεν είναι μόνο οτιδήποτε φαίνεται, αλλά και αυτά που δεν φαίνονται. Αν από τον τοίχο που θέλετε να  γκρεμίσετε περνούν καλώδια, σωλήνες θέρμανσης ή υδραυλικών, τότε θα πρέπει να τα μεταφέρετε πρώτα.

5. Προσοχή στο μόλυβδο ή αμίαντο

Το πότε χτίστηκε ένα σπίτι είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Αυτό γιατί οι οικοδομές πριν το 1980 χρησιμοποιούσαν ως επί το πλείστον μπογιές με μόλυβδο. Ο μόλυβδος είναι δηλητηριώδης για τον άνθρωπο με πολλές παρενέργειες και οι περισσότερες από αυτές είναι αδρανείς στην βαφή του κτηρίου.

Αλλά αν ρίξετε τοίχο με μόλυβδο ή αμίαντο, η σκόνη από αυτές τις ουσίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για κάθε άτομο που θα μείνει στο σπίτι, αλλά και τους γείτονες. Θα πρέπει να γίνει ειδική μελέτη για το πως θα ρίξετε τον τοίχο, καθώς και ο χειρισμός των μπαζών ως επικίνδυνα. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν και τα εξειδικευμένα συνεργεία!

Διαβάστε εδώ για τους παράνομους μπαζότοπους της Θεσσαλονίκης

6. Πάτωμα… απο την αρχή;

Υποθετικά μιλώντας, το γκρέμισμα του τοίχου πείτε ότι τελείωσε. Το πάτωμα μπορεί να μπαλωθεί ή πρέπει να ξηλωθεί όλο ή ένα μεγάλο μέρος του; Μόλις αφαιρεθεί ο τοίχος θα μείνει ένα κενό στο δάπεδο μεταξύ δύο δωματίων. Στην περίπτωση που τα δωμάτια που θα ενωθούν είχαν διαφορετικό πάτωμα (δάπεδο), δε σας επηρεάζει καθώς το συνεργείο θα ξήλωνε το πάτωμα ούτως ή άλλως. Στην περίπτωση όμως που σκεφτόσασταν να το μπαλώσετε με κομμάτια που περίσσεψαν από το παλιό πάτωμα ή παρκέ, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η δουλειά θα γίνει σωστά και  συνυπολογίσετε το συνολικό φινίρισμα που θα πρέπει να γίνει ώστε να δείχνει ομοιόμορφο. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως λόγω διαφορετικών πατωμάτων, το πάτωμα ξηλώνεται και φτιάχνεται από την αρχή.

Κλείνοντας να πούμε πως κάθε τοίχος μπορεί να γκρεμιστεί για ένα όμορφο ενιαίο αποτέλεσμα. Απλά τώρα γνωρίζετε όλα όσα πρέπει να σκεφτείτε πριν κλείσετε εξειδικευμένο συνεργείο για την κατεδάφιση.