Πώς κάνω αποξηλώσεις δαπέδων;

Γιατί είναι τόσο δύσκολη η αποξήλωση πατώματος; Τι πρέπει να προσέχουμε όταν θέλουμε να “βγάλουμε” ή να σπάσουμε το πάτωμα του σπιτιού μας; Πώς να επιλέξω συνεργείο αποξηλώσεων ή γκρεμισμάτων;Οι παραπάνω ερωτήσεις, σίγουρα έχουν προκύψει και σε εσάς σε περίπτωση που σκεφτήκατε ή σκέφτεστε να πραγματοποιήσετε αποξήλωση το δάπεδό σας. Παρακάτω, υπάρχουν οι απαντήσεις αλλά και τα βασικά σημεία που θα πρέπει να σκεφτείτε και να λάβετε υπόψιν, για να μην προκύψουν λάθη ή αστοχίες.

Πριν από όλα!

Όπως σε κάθε εργασία το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να προστατέψετε τα μάτια σας από τυχόν θραύσματα που μπορεί να πεταχτούν και να σας τραυματίσουν. Επίσης, μην ξεχνάτε να φοράτε μάσκα για να μην εισπνέετε τη σκόνη και γάντια για να προστατέψετε τα χέρια σας. Μην ξεχνάτε επίσης να έχετε κοντά σας σκούπα και φαράσι, αλλά και ένα πανάκι ώστε να καθαρίζετε κάθε τόσο τα σημεία που θέλετε να αφαιρέσετε σκόνη ή μικρά κομματάκια από σπασμένα πλακάκια.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ασφάλεια δείτε εδώ: https://gremismata.gr/asfaleia/

Αποξηλώσεις ξύλινων δαπέδων

Είναι κυρίως στα υπνοδωμάτια που τα ξύλινα δάπεδα είναι διαβρωμένα και η άλλη περίπτωση είναι ενδοδαπέδια θέρμανση (δείτε παρακάτω). Πιθανόν να χρειάζεστε αυτού του τύπου την αποξήλωση επειδή θέλετε να βάλετε καινούργιες εγκαταστάσεις στο σπίτι σας ή γιατί οι σωληνωσεις είναι σκουριασμένες και μια διαρροή μπορεί να κάνει ζημιά. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι η εσφαλμένη τοποθέτησή του δαπέδου που έχει σαν συνέπεια δυνατούς τριγμούς κατά το περπάτημα.

Καλό θα είναι οι εργασίες αποξήλωσης να ξεκινήσουν αφού έχετε λάβει όλα τα νέα υλικά που θα χρειαστείτε αργότερα και έχετε ελέγξει την ποιότητά τους. Σε περίπτωση που η παραγγελία σας έχει αργήσει, καλό θα ήταν να μη γίνει η αποξήλωση πριν λάβετε όλα τα νέα υλικά.

Αποξήλωση πλακιδίων δαπέδου και μωσαϊκού 

 Για να μπορέσουν να αποξηλωθούν τα πλακίδια απαιτείται σύγχρονος εξοπλισμός (π.χ. ηλεκτρικό πιστόλι χειρός δηλαδή κομπρεσέρ), ώστε η εργασία να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια, αλλά και χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Δε θα πρέπει να ξεχνάτε φυσικά τα ατομικά μέτρα προστασίας, όπως γυαλιά, μποτάκια ασφαλείας, γάντια, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πεταχτούν θραύσματα και να σας τραυματίσουν.

Σε πολλές περιπτώσεις αφαιρείται και το gross (υπόστρωμα δαπέδου) για να αλλάξουν οι υδραυλικές εγκαταστάσεις. Στην περίπτωση που έχετε πλαστικό δάπεδο, θα χρειαστεί να προμηθευτείτε φλόγιστρο για να μαλακώσουν οι κόλλες και ειδικές ξύστρες-σπάτουλες για την αποκόλλησή τους.

Αποξηλώσεις με ενδοδαπέδια θέρμανση

Ίσως η πιο δύσκολη περίπτωση αποξήλωσης δαπέδων καθώς απαιτεί μηδενικό όριο ανοχής σε οποιοδήποτε λάθος. Η παραμικρή λάθος κίνηση ή η αστοχία του συνεργείου, μπορεί να αποβεί μοιραία για όλη σας την εγκατάσταση.

 

Τα γκρεμίσματα είναι από τα μοναδικά συνεργεία που αναλαμβάνουν τέτοιου είδους αποξηλώσεις διότι απαιτείται τεράστια ακρίβεια, τεχνογνωσία και επαγγελματισμός.

Αν θέλετε να δείτε έργα των Γκρεμισμάτων μπορείτε να κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://gremismata.gr/erga-pelates/

Γιατί κάποιος δεν μπορεί να το κάνει μόνος του.

Να μία κακή ιδέα. Οι αποξηλώσεις απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και τεχνογνωσία και θα πρέπει πάντα να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Παράλληλα, υπάρχουν θέματα όπως η στατικότητα του κτιρίου, τα επικίνδυνα υλικά (π.χ. αμίαντος), ο απαραίτητος αλλά και ακριβός επαγγελματικός εξοπλισμός που απαιτείται, τα μέτρα ατομικής προστασίας που θα πρέπει να γνωρίζει το άτομο που εκτελεί την εργασία, άλλα πάνω από όλα είναι η σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων που μπορεί να μπουν σε κίνδυνο.

Εν ολίγοις:

 1. Είναι σημαντικός ακόμη και ο τρόπος που χτυπάς με το κομπρεσέρ για αποφυγή ζημιών
 2. Όταν κάποιος δε γνωρίζει δημιουργεί διπλάσια μπάζα που είναι δύσκολο να μεταφερθούν
 3. Πιθανόν να χρειάζεται ανυψωτικό μηχάνημα για την αποκομιδή τους
 4. Ο άνθρωπος που εκτελεί την εργασία μπορεί να τραυματιστεί ή να τραυματίσει κάποιον άλλον
 5. Μπορεί να δημιουργηθεί θέμα με την στατικότητα του κτιρίου
 6. Δημιουργούνται περισσότερα “μερεμέτια”
 7. Μπορεί η “ζημιά” να είναι μη αναστρέψιμη

 

Τα μπάζα θα πρέπει να στοιβάζονται σε ένα σημείο για να είναι εύκολα στη μεταφορά τους.

Εξειδικευμένο συνεργεία αποξηλώσεων

Αν τώρα σκέφτεστε ποιο συνεργείο να επιλέξετε για να κόψετε μία σκάλα από την οικοδομή σας, ή να ανοίξετε ένα καινούργιο παράθυρο ή πόρτα στο σπίτι σας, ή…..

 1. Όταν δεν είναι επαγγελματίες αργούν να τελειώσουν, “πειραματίζονται” για να βγάλουν τη δουλειά και πολλές φορές κάνουν ζημιές ή δημιουργούν καινούργια μερεμέτια.
 2. Δημιουργούν προβλήματα στους ενοίκους
 3. Δεν είναι καθαροί και λερώνουν την οικοδομή
 4. Υπάρχει αναστάτωση χωρίς λόγο
 5. Δεν τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας
 6. Το έργο αργεί να παραδοθεί ή δεν ολοκληρώνεται ποτέ
 7. Κοστίζει πολύ περισσότερο γιατί πρέπει να γίνουν ξανά κάποιες εργασίες