Σε παράνομους μπαζότοπους μετατρέπονται μεγάλες περιοχές, περιφερειακά του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, όπου αυθαίρετα απορρίπτονται μπάζα που προέρχονται από δημόσια ή ιδιωτικά έργα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων.
Εργολάβοι, ιδιώτες, υπηρεσίες ακόμη και δήμοι αδιαφορούν για τη νομοθεσία που επιβάλλει την ανακύκλωση των μπαζών με συγκεκριμένες διαδικασίες και δημιουργούν χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης σε ρέματα, χείμαρρους, δασικές εκτάσεις ή ανεκμετάλλευτες εκτάσεις δίπλα σε δρόμους.
Με την παράνομη αυτή δραστηριότητα, απειλείται το περιβάλλον, η δημόσια υγεία και η ποιότητα ζωής των κατοίκων, ενώ χάνονται και σημαντικά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο.Πέριξ της Θεσσαλονίκης και σε παράνομους μπαζότοπους, σύμφωνα με μηχανικούς, υπολογίζεται ότι έχουν απορριφθεί περί τα 2 εκατ. τόνοι μπαζών.
Η διάθεση αυτής της ποσότητας σε μονάδα ανακύκλωσης θα στοίχιζε 6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 2%, δηλαδή 120.000 ευρώ, θα πήγαιναν στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, ο οποίος έχει ανάγκη από έσοδα και από προσωπικό. Οι φορείς όμως που παράγουν τα απόβλητα φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν το κόστος των τριών ευρώ ανά τόνο συν τα μεταφορικά σε μια κοντινή μονάδα ανακύκλωσης και προτιμούν να παρανομήσουν.
Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, εργολάβοι εμφανίζουν δήθεν συνεργασία με ένα σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης μπαζών, για να εξασφαλίσουν ένα δημόσιο έργο και δεν προβαίνουν σε ανακύκλωση εξοικονομώντας χρήματα.
Οι μεγαλύτεροι μπαζότοποι είναιοι οποίοι είναι ενδεικτικοί της αυθαιρεσίας που επικρατεί:
1) Στη βόρεια είσοδο του οικισμού Πανοράματος, ο οποίος πλέον έχει “καθιερωθεί” και η απόρριψη μπαζών στο σημείο τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο. Τα μπάζα είναι μέσα στα πεύκα, ενώ καλύπτουν και τμήμα του οδοστρώματος πάνω σε στροφές.
2) Στα όρια Θέρμης – Πανοράματος υπάρχει ένας δεύτερος μπαζότοπος, ο οποίος μάλιστα είναι και περιφραγμένος και λειτουργεί άτυπα για την απόρριψη μπαζών κατοίκων και φορέων της ανατολικής Θεσσαλονίκης.
3) Ένας ακόμη μπαζότοπος έχει καθιερωθεί δίπλα από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, στο ύψος του Νέου Ρυσίου. Συγκεντρώνει ως επί το πλείστον μπάζα από κατεδαφίσεις και ανακαινίσεις.
4) Στην εσωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Ευόσμου, υπάρχει μπαζότοπος ο οποίος υποδέχεται μπάζα από δημόσια έργα.
5) Στη συμβολή της εσωτερικής περιφερειακής με την εξωτερική περιφερειακή έχει δημιουργηθεί χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης καθαιρούμενων ασφάλτου και σκυροδεμάτων από τα δημόσια έργα. Η δημιουργία αυτού του χώρου φαίνεται να ξεκινά με τις εργασίες για την εξωτερική περιφερειακή οδό και συνεχίζεται με την αναβάθμιση της δυτικής εσωτερικής περιφερειακής οδού. Τα μπάζα φαίνεται ότι καλύπτονται περίτεχνα με χώμα, ώστε να μην είναι ορατό το μέγεθος της περιβαλλοντικής προσβολής.
6) Στην περιοχή “Αλλατίνη” δίπλα από τον παλιό δρόμο προς Θέρμη έχει δημιουργηθεί χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης μπαζών, στον οποίο απορρίπτονται ως επί το πλείστον μπάζα από ανακαινίσεις κατοικιών. Ο χώρος αυτός είναι δίπλα ακριβώς από το δρόμο.
7) Στο ύψος των Διαβατών, στην πλευρά της εξωτερικής περιφερειακής οδού, υπάρχει χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης μπαζών, τα οποία ρίχνονται στα πρανή ενός ρέματος αλλά και δίπλα από το δρόμο.* Υπενθυμίζεται ότι πριν από έξι χρόνια καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιοκτήτες φορτηγών για δημιουργία μπαζότοπων στο εθνικό πάρκο του Αξιού Ποταμού.